Toggle Menu

O nouă lege a pensiilor ar putea fi adoptată

  1. Home/
  2. Stiri/

Conform unei noi propuneri, adoptată deja de Senat și care așteaptă aprobarea Camerei Deputaților, în curând am putea avea o nouă lege a pensiilor.

Aceasta nouă lege privește o singură categorie de angajați, care am putea considera că sunt deja privilegiați, respectiv notarii publici.

Beneficii speciale pentru notarii publici

Proiectul celor trei deputați PNL își propune să un legifereze un sistem propriu de pensii și drepturi sociale pentru notarii publici, care până acum era reglementat doar prin acte cu caracter administrativ.

Astfel, conform noii legi a pensiilor, suma pensiei primite în cazul notarilor publici se va calcula prin înmulțirea punctajului mediu acumulat de asigurat cu valoarea unui punct de pensie.

Aceiași Lege prevede și faptul că notarii vor beneficia de ajutoare financiare precum ajutorul de deces sau ajutorul pentru retragerea din profesie, dar și modalitatea de obținere a pensiei anticipate, pe care notarii o vor putea obține după vârsta de 60 de ani și cu o contribuție de cel puțin 25 de ani la bugetul de stat.

În ceea ce privește depunerea cererii de pensionare, aceasta va putea fi depusă la Casa de Pensii sau la Camera Notarilor Publici din zona în care notarul și-a desfășurat activitatea sau în care locuiește.

Pensiile speciale în România

Deși problema pensiilor speciale în România este una reală, legea de față nu intră în această categorie, ci doar oferă un cadrul legal notarilor care urmează să iasă, sau care beneficiază deja de pensie.

Cât despre pensiile speciale, fostul premier Ludovic Orban, anunța în luna Ianuarie că dorește convocarea unei sesiuni parlamentare pentru a discuta eliminarea definitivă a acestora.

În prezent, România numără cel puțin 7.345 de pensionari privilegiați care primesc în medie 9.400 de lei de la stat, în fiecare lună. Cea mai mare pensie specială este încasată de un fost magistrat, care primește lunar suma de 74.000 de lei, adică aproximativ 15 mii de euro.

Loading...

Mihnea-Octavian Manolache