Toggle Menu

Vremea în 2020: România va fi afectată de fenomene extreme

  1. Home/
  2. Vremea/

Schimbările climatice afectează vizibil întreaga planetă, iar România nu face deloc excepție de la acest lucru. Conform previziunilor, până în 2050, anumite zone din țara noastră vor fi complet deșertificate, iar anotimpurile, așa cum le știm astăzi, nu vor mai exista.

Furtuni puternice în 2020

Gabriela Băncilă, șefa Centrului Național de Prognoze Meteorologice avertizează cu privire la posibilitatea unor fenomene meteo extreme în 2020.

După cum am observat în anii trecuți, România este din ce în ce mai lovită de furtuni puternice devastatoare și, mai nou, chiar de tornade.

Continuând același trend, doamna Băncilă a anunțat că în 2020 România va  fi martora unor fenomene de instabilitate atmosferică foarte puternice, care ar putea produce pagube substanțiale.

Strategia națională privind schimbările climatice

Ministerul Mediului a lansat în 2013 o strategie națională privind schimbările climatice în România, pentru perioada 2013 – 2020 prin care sunt exemplificate măsurile de prevenire și combatere a acestui fenomen.

În realitate, nu multe dintre acțiunile strategice prevăzute în acest plan au fost implementate, iar în prezent, țara noastră are nevoie de măsuri noi, adaptate condițiilor actuale.

Avertismentele ONU

Organizația Națiunilor Unite a avertizat în repetate rânduri faptul că temperaturile medii globale înregistrate între 2015 și 2019 sunt cele mai mari înregistrate vreodată.

De asemenea, aceștia au anunțat că factorul principal care conduce la aceste efecte meteorologice îl reprezintă poluarea.

Emisiile de gaze care creează un efect de seră pe planetă ar trebui să scadă anual cu cel puțin 7,6 procente până în anul 2030, pentru a limita creșterea temperaturilor la 1,5 grade Celsius.

Acordul de la Paris

În 2016, mai multe țări au semnat la Paris un acord prin care se angajează să implementeze strategii și planuri de acțiune naționale concrete pentru a reduce emisiile de gaze.

De asemenea, guvernele țărilor semnatare au fost de acord să comunice, la fiecare 5 ani, contribuțiile sale pentru a stabili obiective mai ambițioase.

Loading...

Mihnea-Octavian Manolache